Maandag 10 december a.s. is er voor alle leden van de EHBOvereniging Meerssen-Bunde de laatste herhalingsles van dit jaar. Aanvang 20.00 uur in de Stip.
Tijdens deze herhalingsles zal aandacht worden besteed aan koude letsels en vuurwerkverwondingen.
Koude doet de bloedvaten samentrekken. Daardoor komt er minder warm bloed op die plaats. De beperking in bloedtoevoer kan zo sterk zijn dat er schade in de cellen optreedt. De uiteinden van het lichaam zijn hiervoor het gevoeligst. Denk aan vingers, neus, tenen en oren. Wanneer de temperatuur onder nul daalt, kan ook het vocht in de cellen bevriezen. De ijskristallen beschadigen de cellen, waardoor die afsterven. Net zoals bij brandwonden is er een onderscheid tussen eerste-, tweede- en derde graad koude letsels . Een koude letsel kan leiden tot het afsterven van een lichaamsdeel. De hulpverlening hierbij vergt aparte kennis. Warm een letsel niet te snel op want dit kan onherstelbare schade veroorzaken. Wrijven van een bevroren lichaamsdeel helpt niet.
Probeer vast te stellen of het een beginnende of al een diepe onderkoeling is. Moet een slachtoffer vervoerd worden, doe dit dan horizontaal, vanaf 28*C is er een groot risico op levensbedreigende hartritmestoornissen. Daarom moet je schudden vermijden. Alcohol werkt niet als een opwarmertje, integendeel. Alcohol zet de bloedvaten uit zodat de huid meer bloed bevat waardoor ze gemakkelijker afkoelt. Denk aan alarmeren van de professionele hulpverleners.
Vuurwerkverwondingen nemen met het steeds zwaarder wordende vuurwerk, grotere vormen aan. Het vroeger kleine ‘rotje’ volstaat niet meer bij het huidige ‘machogedrag’, dat zich nu helaas ook sommige jeugdigen aangeleerd hebben. Vuurwerk verwondingen worden daardoor ook steeds groter, met soms een fatale afloop. Hulpverleners hebben rond de jaarwisseling de handen vol, maar ook steeds meer EHBO-ers, die toevallig in de buurt zijn bij een vuurwerkongeluk melden dat het ‘ongeluk’ steeds grotere vormen aanneemt. Gelukkig weten zij te helpen. Belangrijk is natuurlijk om de oorzaak van het ongeval weg te nemen. De hulpverlener helpt b.v. alleen bij eerste graad verbrandingen, 2e en 3e graad zijn voor verdere behandeling door de professionele hulpverlener. Zware dampen welke van het vuurwerk afkomen kunnen de luchtwegen verbranden. Veel voorkomende verwondingen zijn aan de oren en de ogen, door de steeds harder wordende knallen en versplinteren van de vuurpijl.
Komende maandag zullen wij alle aspecten van de koude letsels en vuurwerkverwondingen in de herhalingsles in praktijk brengen.